Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Ο Στάλιν σκέφτεται και για μένα στο Κρεμλίνο

Ο Στάλιν σκέφτεται και για μένα στο Κρεμλίνο 

Αχ Ευρώπη ….αχ Ευρώπη …. Εσύ μας μάρανες …..  Πολύ μπροστά για την εποχή του πολύ επίκαιρο σήμερις  ….  Ο Τζίμης Πανούσης  ως αυτόφωτος  αστέρας ταράζει κατά καιρούς τα νερά του εγχώριου jet set …. Επικοί καβγάδες πολλά τα δικαστήρια και όμως είναι ακόμα εδώ που λέει και το άσμα … Πολλοί οι καθώς πρέπει φωστήρες της διανόησης και της κουλτούρας θα σπεύσουν να τον καταδικάσουν …  ποσώς με ενδιαφέρει …   Όταν ο Ιονέσκο θεώρησε τη λογική ως τρέλα των δυνατών ο Τζίμης έβαλε τις βάσεις για μια κοινωνία η οποία πλαισιώνεται από υπηρέτες του υπαρκτού σουρεαλισμού δια βίου με μπροστάρη τον ίδιο … και καλά έκανε … Ένα ιστολόγιο που εκτιμώ πάρα πολύ έχει πάρει τον τίτλο ΆΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ … έτσι είναι η μουσική … κατά την άποψή μου … υπάρχουν δηλαδή τα άσματα ….και τα μη–άσματα .. με την έννοια από τη μια …των αφηρημένων τραγουδιών με κενολογικό χαρακτήρα των μονίμως συγκαταβατικών που δεν μονοπωλούν και για πολύ το ενδιαφέρον μας  και από την άλλη των αντιδραστικών ασμάτων που θέλουν να περάσουν πολλά και όμως η κουλτούρα που προανέφερα δεν αφήνει να ακουστούν λόγω της οξείας στενομυαλίας που την διακατέχει …. Έτσι και ο Τζίμης Πανούσης …  έδωσε πολλά μέσα από την καλώς εννοούμενη τρέλα του και όμως πολύ σπεύσανε να το κατασπαράξουν ..  αυτοί χάσανε στο κάτω κάτω ... Καινοτόμος ίσως από τους στυλοβάτες του ελληνικού ροκ έχει να επιδείξει δίσκους σταθμούς από τις Μουσικές Ταξιαρχίες στο Hard Core και από το Κάγκελα Παντού , Χημεία και Τέρατα, Δουλειές του Κεφαλιού / The Greatest Kitch Live!, Ο Ρομπέν των Χαζών σε δίσκους αφιερώμα στο Γιάννη Μαρκόπουλο 18 Tribute στον Γ. Μαρκόπουλο και άλλους πολλούς … O Μάνος Χατζιδάκις τον θεώρησε πολύ ταλαντούχο και διασκεδαστικό γι αυτό και τάχθηκε θετικά απέναντι του ... ίσως να το πήρε και πάνω του ο Τζίμης Πανούσης … πάντως δεν είναι και λίγο να μιλάει για σένα ο Χατζιδάκις

Εγώ πάντα τον θεωρούσα μουσική ιδιοφυία …πολύ ωραίος ο ήχος του  ..πολύ επιτυχημένες οι διασκευές του … ασύλληπτη η στιχουργική του δεινότητα ..θα μπορούσε εύκολα να τροφοδοτήσει τον Τύπο με τα πιο εύστοχα σλόγκαν  σατιρίζοντας πάντα την ζωή του νεοέλληνα και του κακώς εννοούμενου μικροαστισμού …του μίζερου και πάντα συμφεροντολόγου  ….  Συγκλονιστηκή θεωρούσα πάντα την στιχουρική διασκευή του στο we are the world του M.Jackson το οποίο και παραθέτω προς ακρόαση ….

Υπάρχουνε παιδάκια -που δεν έχουνε φαΐ
ούτε πικάπ-ν' ακούνε μουσική

Δεν θέλω λεφτά -never
τραγουδάω δωρεάν-για μισό κιλό κοκαΐνη

Στείλτε αποφάγια,ξεροκόμματα, μπιζού
είναι το AIDS της Αφρικής-οργή Θεού

Όλοι μαζί με μια κιθάρα
Πλούσιοι, φτωχοί, κουτσοί, στραβοί σε μια παπάρα
Αμερικανάκια, προβατάκια COMSOMOL
φιλανθρωπία με ναρκωτικά και ροκ εντ ρολ

  
Όπως και να το κάνουμε  η μουσική ως χώρος δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου χρειάζεται συνειδητά παράλογους καλλιτέχνες …. Και λέω παράλογους γιατί η λογική βρίσκεται στο κουτί των απολεσθέντων καιρό τώρα και δεν νομίζω να έχουμε πρόθεση να την αναζητήσουμε …. Ο Στάλιν σκέφτεται και για μένα στο Κρεμλίνο δια στόματος Τζίμη Πανούση … και στα περισσότερα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο … αυτά τα ολίγα για τον Τζίμη …  
Θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος  μου αρέσει στα κρυφά και ο Μητροπάνος ..... Νεοέλληνες ......
                                                                                                                  Δ.Θ

5 σχόλια:

  1. " Αχ Ευρώπη ….αχ Ευρώπη …. Εσύ μας μάρανες ….."

    Όμορφο κείμενο. Ο τζίμης μ'αρέσει πολύ. Έχει γέλιο. Και λέει αλήθειες.

    Το τελευταίο τραγουδάκι μ'αρέσει πολύ! ;) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sleepless :
    Eίχα καιρό τώρα που ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα για τον Τζίμη Πανούση .... και χθές με αφορμή μια παράσταση που ξαναείδα για 100ή φορά το έκανα πράξη ... και εμένα μου αρέσει πολύ ως performer ...και ο νεοέλληνας είναι από τα αγσαπημένα μου τραγούδια ..χαίρομαι πραγματικά που σου άρεσε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια παράσταση είδες? Εγώ live δεν τον έχω δει ποτέ δυστυχώς αλλά έχω δει αρκετά video στο youtube.

    Για το κανάλι σου , το είχα καταλάβει ότι ήσουν εσύ. Είδα και τα βίντεο στο πλάι του blog σου. Σου έκανα αποδοχή. Θα ξαναπεράσω μια βόλτα... :)

    Καλό σου απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Sleepless :
    φέτος στο γυάλινο μουσικό θέατρο παρουσίαζε το «Mnimonium: 30 Χρόνια Νύχτα» που ήταν πολύ καλό ... αυτές τις μέρες είδα και εγώ αυτές τις δύο παραστάσεις του 2000 -1999 Της Πατρίδας μου η σημαία -Με λένε Πόπη ... μια βόλτα απο τα public και θα τις βρεις στο ράφι ... τρομερές ειδικά η πρώτη ... και το youtube έχει αρκετά αλλά η ποιότητα υστερεί ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια - Σχολιανά ;)