Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ένας διάλογος στο ιστολόγιο του Μαυρουδή ...

http://mavroudistar.wordpress.com/2012/01/30/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%86%CF%8E%CE%BD/

Διαμαντής says:Δεν είχα σκοπό να γράψω μιας και με καλύψατε εξ ολοκλήρου κ.Μαυρουδή .Σας το είπα και την προηγούμενη φορά που είχα αφήσει σχόλιο στο ιστολόγιο τούτο ,το παν είναι η διακριτικότητα και όχι τόσο το έργο πνευματικών ταγών .Το έργο και ειδικότερα στην λογοτεχνία είναι κάτι που εκ των πραγμάτων βρίσκεται στη σφαίρα ενός άκρατου υποκειμενισμού .Θεωρώ μεγάλο κριτικό τον Ν.Χριστιανόπουλο ,θεωρώ πως υπηρετεί την ποίηση με απαράμιλλο θάρρος (της γνώμης του )και πολύ μακριά από το εμπορικό κοινωνικό κατεστημένο . Το αναφέρω αυτό για να καταστήσω σαφές ότι κατά την δική μου υποκειμενική σκοπιά είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος που πρόσφερε στον τομέα του . Τα βραβεία είναι η αναγνώριση της κοινωνίας –πολιτείας στο πρόσωπο ενός καταξιωμένου ανθρώπου .Πως όμως ένας άνθρωπος που το 1977 γράφει μανιφέστο κατά των βραβείων ,κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά του συστήματος κατά ακόμα και του εγωκεντρισμού που μας διακατέχει μπορεί να δεχτεί ένα τέτοιο βραβείο ?Δεν θα είναι αυτομάτως μια καταπάτηση των αρχών που τον διέπουν? Δεν αντιλέγω μπορούσε να το πάρει και να τελείωνε το όλο θέμα χωρίς να πάρουμε καν χαμπάρι ότι δόθηκε το εν λόγω κρατικό βραβείο .Για την ιστορία να πούμε ότι και πέρσι ο Χριστιανόπουλος ήταν να λάβει το βραβείο ,το οποίο αρνήθηκε για τους ίδιους λόγους όταν του το ανακοίνωσε η επιτροπή .Ποιός όμως σχολίασε αυτό το γεγονός πέρσι …Κανείς …για τον απλούστατο λόγο ότι έγιναν όλα με μια διακριτικότητα .Του προτάθηκε –αρνήθηκε –τελείωσε η ιστορία .Φέτος η επιτροπή ανακοίνωσε την βράβευση χωρίς να ειδοποιήσει έγκαιρα τον ποιητή .Τα υπόλοιπα τα είδαμε στην τηλεόραση τα ακούσαμε στο ραδιόφωνο και τα διαβάσαμε στις εφημερίδες .Δεν ξέρω αν επιτρέπετε τον διάλογο μεταξύ σχολιαστών πάντως θα ήθελα να τοποθετηθώ πάνω σε δύο πραγματάκια ακόμα .Πρώτα πρώτα να πω πως θεωρώ πολύ σωστή τη στάση του Χριστιανόπουλου απέναντι στην Κα.Τσαπανίδου ,κατέστησε σαφές ότι αν δεν βγάζει κάποιος εντίμως το ψωμί του απέχει πολύ από τον ίδιο .Που το ατόπημα ?Τέλος μιας και αναφέρθηκε από τον προηγούμενο σχολιαστή ότι : ο ίδιος υπονομεύει την δική του – όποια τέλος πάντων – σοβαρότητα και αισθητική .Η ποίηση του Χριστιανόπουλου είναι μια ποίηση που έχει απενοχοποιήσει λέξεις . Το καυλά –αντί του καλά ας πούμε .Η πολιτεία λοιπόν σοκάρεται από την λέξη τη στιγμή που τον βραβεύουν για το έργο του ? Ή μήπως τα κανάλια δεν ήξεραν τον χαρακτήρα του Χριστιανόπουλου (ένας άνθρωπος που δεν μασά τα λόγια του ,που ότι έχει να πει τα λέει χωρίς περιστροφές και μασημένες κουβέντες )?

mavroudistar says:Αγαπητέ Διαμαντή,
χαίρομαι να διαβάζω την καλή σου γραφή και τις σκέψεις σου.
Αποφεύγω να επεκταθώ στο θέμα του Χριστιανόπουλου γύρω από το πρόσωπό του διότι απλώς, θα μπλέξω…
Γιαυτό, θεωρώ πως τα πρόσωπα μάς δείνουν την ευκαιρία για να δούμε το τι υπάρχει μέσα και γύρω απ’ αυτά. Οι αντιφάσεις του συγκεκριμένου ποιητή δεν είναι το θέμα μας. Το θέμα είναι ουσιαστικά οι σχέσεις κράτους-πολίτη και πιο συγκεκριμένα, σχέσεις κρατικού πολιτισμού με τους πνευματικούς ανθρώπους και κάτι τέτοιο κοινώς ομολογουμένως, κάνει…τζιζζζζ!!!
Σ’ ευχαριστώ που με διαβάζεις.
Νότης Μαυρουδής

8 σχόλια:

  1. Πλανόδιε παρατηρητή μου, πολύ όμορφα και εύστοχα λόγια. Σίγουρα κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε τις λέξεις... Καμιά φορά κοιτώντας το δέντρο χάνουμε το δάσος, δίνουμε τόση σημασία στους δήθεν τύπους που κάποιοι όρισαν ενώ την ίδια στιγμή ποδοπατάμε την αλήθεια, το ήθος, την αξιοπρέπεια και αρχές που μόνο στα λόγια υπερασπιζόμαστε και αυτό καμιά φορά όταν το θυμηθούμε ή όταν το απαιτούν οι "περιστάσεις", για τα μάτια του κόσμου που λένε... Εμένα από αυτόν τον περίφημο διάλογο που είχε ο κ.Χριστιανόπουλος με την κα.Τσαπανίδου δύο πράγματα μού άφησαν πικρία, πρώτον η σχεδόν απαισιοδοξία του για την ύπαρξη αλλαγής και για την πορεία των ανθρώπων (που μπορώ να την καταλάβω λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο δύσκολο είναι να πορευτεί κανείς με αξιοπρέπεια και αληθινή πίστη σε αρχές που άλλοι αδιακρίτως -ή μάλλον σκοπίμως- ποδοπατούν) και δεύτερον η καυστικότητα και εριστικότητα του απέναντι στην κα.Τσαπανίδου. Δεν έχω ιδέα για το ήθος κ την προσωπικότητά της -όπως σου έχω πει κ παλαιότερα δεν πολυ-ασχολούμαι κ αυτό σκοπίμως- αλλά βλέποντάς την εν λόγω συνομιλία ένιωσα εγώ η ίδια κάποιες στιγμές να έρχομαι σε δύσκολη θέση! Είναι σαφές πως το έκανε για να δείξει την αντίθεσή του προς τη φαιδρότητα, την αναξιοπιστία και την ανηθικότητα των όσων εδώ και χρόνια σφιχταγκαλιάζει, επιδαψιλεύει και καλλιεργεί με ιδιαίτερο ζήλο τόσο η τηλεόραση όσο και οποιοδήποτε μέσο "πληροφόρησης" (στρεβλής τουλάχιστον), απλά μου γεννιέται το ερώτημα εάν η υπεράσπιση των αρχών μας πρέπει να φτάνει στο σημείο να μειώνει έναν συνάνθρωπό μας και να πληγώνει τα αισθήματά του. Μπορεί να έχω και άδικο υποκινούμενη από το συναίσθημα -μια και όντως το πως βγάζει κανείς το ψωμί του δηλώνει μάλλον και το ήθος του-, απλά νομίζω πως αξίζει στους ανθρώπους λίγη στοργή. Εξάλλου, η μικρή μου πείρα μού έχει δείξει πως τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει μόνο άσπρο - μαύρο, δεν υπάρχει μόνο μια αλήθεια. Θα ήθελα τη γνώμη σου πάνω σε αυτό. Για να μην παρεξηγηθώ ωστόσο μιλώ μόνο για τη συγκεκριμένη στάση. Ο κ.Χριστιανόπουλος είναι από τους ελάχιστους παραμένοντες πιστούς στις αρχές τους. Εξάλλου δε θεωρώ πως μπορούμε να κρίνουμε ανθρώπους παρα μόνο συμπεριφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδα μου γεια σου ,
    Κάποιες στιγμές πραγματικά χαίρομαι που διαβάζω τη συγκροτημένες σκέψεις σου ..Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω λιγάκι και αυτή η διαφωνία μου έγκειται στο ότι θεωρώ πως κάποιες στιγμές πρέπει τα πράγματα να μπαίνουν στη θέση τους έστω και αν αυτό προϋποθέτει αυστηρή διάθεση .. Τα είπαμε και χθες όταν μιλήσαμε για το πώς θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε στα ΜΜΕ … και όπως λέει και ο σοφός λαός οι ακραίες καταστάσεις θέλουν ακραίες λύσεις … ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δικαίως επικρίνει μια δημοσιογράφο η οποία υπηρετεί ένα αλλοτριωμένο σύστημα , αμειβόμενη αδρά τη στιγμή που ο μέσος έλληνας τα βγάζει δύσκολα πέρα .Είναι πολύ υποκριτικό να μιλάς για την δυστυχία των άλλων όταν ζεις πλουσιοπάροχα…. Η κα. Τσαπανίδου επιτελεί ένα ρόλο …είναι ένα γρανάζι σε αυτό που λέμε καταλυτικός κόσμος των μιντια …. Και ως τέτοιος εκπρόσωπος γίνεται αποδέκτης της δικαιολογημένης κριτικής του ποιητή … άσε που θεωρώ πως δεν την πρόσβαλε… δεν την έβρισε απλά της έβαλε στη θέση της … Εγώ κρατάω αυτό που είπε στο τέλος … ελπίζω να βγάζετε εντίμως το ψωμί σας ..γιατί αν όχι ήδη υπάρχει ένα χάος ανάμεσα μας…. και όντως υπάρχει …….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και σου επιτρέπω να διαφωνήσεις! Μόνο μέσω του αληθινού διαλόγου υπάρχει όφελος!
      Πλανόδιε Παρατηρητή μου δεν την προσέβαλλε, έχεις δίκιο, απλά μου φάνηκε αυστηρή και αδιάλλακτη στάση με την έννοια πως ένας δημοσιογράφος δεν σημαίνει αναγκαστικά πως εξυπηρετεί το σύστημα! Έτσι τουλάχιστον θέλω να ελπίζω... Ωστόσο, σίγουρα ο τρόπος που έκλεισε τη συνομιλία ήταν και ανθρώπινος και επεξηγηματικός!
      Ο μόνος φόβος μου είναι μήπως παρασυρθούμε από τη δίνη των προβλημάτων, της ανισότητας, της αλλοτρίωσης, των φόβων και μέσω δογματισμών εναντιωθούμε σε ανθρώπους, χάνοντας το νόημα του αγώνα μας και διαστρεβλώνοντάς το. Δεν ξέρω εάν είμαι κατανοητή, όπως επίσης δεν ξέρω αν είμαι αιθεροβάμων και όλα αυτά είναι εφαρμόσιμα μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά τους αγαπώ τους ανθρώπους και πιστεύω σε αυτούς! Ακόμη πιστεύω...

      Διαγραφή
    2. Μια διόρθωση γιατί τη δεδομένη στιγμή εκφράστηκα απαράδεκτα εν τη ρύμη του λόγου... δεν σου επιτρέπω να διαφωνήσεις... γιατί πολύ απλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στο απαγορεύσει! Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και μάλιστα ουσιώδης αξίας! Εκφράστηκα πολύ λάθος... συγγνώμη! Χαίρομαι για τον ειλικρινή διάλογο και σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Ελπίδα μου δεν χρειάζεται να είσαι τόσο καλή .. είσαι μοναδική και θέλω να μου μιλάς όπως θες ... Μια χαρά εκφράστηκες ... Όσο για πριν και εγώ έχω πίστη στους ανθρώπους όμως πιστεύω σε μια άισθηση δικαίου ...και αυτή μου την καταπατούν μεμονομένα άτομα ...πόσο μάλλον ο κόσμος των ΜΜΕ ....

      Διαγραφή
    4. Καταλαβαίνω τι εννοείς και πάντα εμπιστεύομαι την κρίση σου γιατί ξέρω πως η προαίρεσή σου είναι αγνή. Εύχομαι μόνο στο όνομα τής δικαιοσύνης να μη γίνουμε στυγνοί και στενόμυαλοι. Μην ξεχνάμε τι εγκληματα έχουν γίνει δήθεν στο όνομα της δικαιοσύνης... Ο φανατισμός -οποιουδήποτε είδους- είναι δηλητήριο. Αυτό το ξέρεις κ γι' αυτό δε φοβάμαι για εσένα τουλάχιστον.
      Όσο για το προηγούμενο δεν είναι θέμα καλοσύνης Πλανόδιε Παρατηρητή μου, είναι θέμα αρχών... Είμαι υπερασπιστής και υπέρμαχος της δημοκρατίας, της αληθινής δημοκρατίας -η οποία επί της παρούσης δυστυχώς δεν υφίσταται-, οπότε δε γίνεται να την παραβιάζω... Ήταν λάθος μου!
      Ειλικρινά σε ευχαριστώ!
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι η πρώτη τοποθέτηση ήταν υποδειγματική!Δεν έχω κάτι να προσθέσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να εισαι καλά αν και δεν κατάλαβα ποια εννοείς πρώτη τοποθέτηση ..όπως και να έχει εγώ ταυτίζομαι με όλες τις απόψεις ..τόσο του Μαυρουδή ..όσο και της καλής μου της Ελπίδας .... ¨-)

      Διαγραφή

Σχόλια - Σχολιανά ;)