Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Χριστούγεννα ....


 Χριστούγεννα .... 
 
    Δεν ξέρω ακριβώς τι είναι Χριστούγεννα .Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν είναι μια κούπα ζεστή σοκολάτα μπροστά στο αναμμένο τζάκι την ώρα μάλιστα που οι πρώτες νιφάδες του χιονιού αρχίζουν δειλά δειλά να πέφτουν και να μετατρέπουν σε ένα λευκό τοπίο το μπαλκόνι σου ….  Πολύ θα ήθελα να είναι αυτό ..νομίζω είναι μια πολύ ζεστή εικόνα αλλά αυτές είναι δικές μου εκτιμήσεις …. Χριστούγεννα είναι αυτό που νιώθουμε …είναι αυτό που κουβαλάμε μέσα μας ..ίσως μια παλιότερη ανάμνηση τόσο δυνατή που θέλουμε να την ξαναζήσουμε .. έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου  να θέλω να ξανανιώσω κάτι πολύ δυνατό …  Τι ωραία που ήταν κάποτε …μια εποχή που ζούσες με ένταση την όλη φάση των γιορτών …που πίστευες στο όλο πνεύμα των Χριστουγέννων …που έβλεπες μια ταινία στην τηλεόραση και ταυτιζόσουν …που ζούσες με πάθος την κάθε στιγμή και δεν μιζέριαζες με όλη ρουτίνα των γιορτών ….  Κάποτε μέτραγες αντίστροφα με ενθουσιασμό την έλευση του νέου έτους ..περίμενες  ότι όλα θα γίνουν καλύτερα χωρίς να ήξερες  γιατί ….αλλά αυτή είναι η διαφορά …η παιδική αφέλεια ,αυτή η άγνοια ήταν που μας έδινε όλη αυτή την αισιοδοξία …..σαν να μεγαλώσαμε απότομα αισθάνομαι …δεν υπήρξε μια περίοδος προσαρμογής και βρεθήκαμε απευθείας στην ωμή πραγματικότητα στην οποία δεν χωράνε ρομαντισμοί πάσης φύσεως  …. Πάντα οι γιορτές μου προκαλούσαν μια πολύ γλυκιά μελαγχολία …τόσο γλυκιά όσο η μελαγχολία της ευτυχίας του Μάνου Χατζιδάκι …  και είναι ένα αίσθημα πολύ ωραίο το οποίο αν το διαχειριστείς σωστά μόνο κέρδη μπορείς να αποκομίσεις  … Η Μελαγχολία συνιστά απομόνωση (μικρής διάρκειας) και εκτενή ενδοσκόπηση ..βάζεις κάτω τα πράγματα και βλέπεις σε ποιους τομείς έκανες λάθη και σε ποιούς όχι  και οργανώνοντας τη στρατηγική σου θέτεις κάποιους στόχους για το νέο έτος …  Τα λαμπιόνια και η όλη υπερβολή ανέκαθεν με κούραζαν  ποτέ δεν εκτίμησα το πρασινοκόκκινο φωτάκι του στολισμένου γειτονικού σπιτιού …πάντα μου άρεσε αυτή η διακριτικότητα … ένα ωραία στολισμένο δέντρο και μέχρι εκεί … τίποτα περισσότερο που μπορεί να σε κουράσει  … Ο Φοίβος Δεληβοριάς έδωσε μέσα από τα δικά του Χριστούγεννα αυτή την νότα μελαγχολίας που ανέφερα ... και για του λόγου το αληθές επικεντρώθηκα σε ένα σημείο αυτού του τραγουδιού του Δεν περιμένω όμως τίποτα πια
Τον Αι Βασίλη απλώς τον λέγαν μπαμπά
 Ίσως για κάποιους νά 'ναι ακόμα γιορτή
Μα ποιοι είν' αυτοί; Ζουν σε θερμοκοιτίδες ή σε χωριά;  
πολύ ματαιόδοξο …αυτό είναι που τελικά μας έκανε λιγάκι επιφυλακτικούς ….  Ψάχνουμε τρόπους να απομυθοποιήσουμε αυτό που βιώνουμε ξεχνώντας  ότι έτσι παύουμε να ελπίζουμε …παύουμε να ονειρευόμαστε … Ποια είναι τα καλύτερα Χριστούγεννα για μένα ? βλακώδης η ερώτηση … νομίζω πως δεν ξέρω και την απάντηση …πολύ πιθανόν να είναι ένα συγκερασμός ωραίων στιγμών των τελευταίων ετών ….ίσως να τα περιμένω ακόμα ….  μπορεί να ήρθαν και να μην το πήρα χαμπάρι… Η στην τελική  μπορεί να και μην έρθουν ποτέ αν συνεχίσω να σκέπτομαι έτσι ….μπερδεύομαι πραγματικά στο να ξεχωρίσω κάτι τόσο αφηρημένο  .. Μπορεί να μιλάω και λίγο ηθικοπλαστικά .. όμως νομίζω πως υπάρχουν ακόμα ,κάπου γύρω μας, άνθρωποι  που δεν έχουν χάσει την πίστη τους στο όνειρο … δεν άλλαξαν γιατί είχαν το ψυχικό υπόβαθρο να δουν μόνο τα θετικά των γιορτών ..και αυτοί είναι που τελικά ζουν την ουσία και όχι το επιφανειακό σκηνικό που βιώνουμε όλοι μας … Ελπίζω σε κάποια μελλοντικά γλυκά Χριστούγεννα ..αλλά προς το παρόν θα το πάρω πάνω μου και θα επιδιώξω κάτι καλό ..αν και αυτό δεν αναιρεί το μελαγχολικό της φάσης που ούτως η αλλιώς πολύ το γουστάρω …. 

(Το τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά με ώθησε να το γράψω και το αφιερώνω στην Sleepless με πολύ αγάπη )

10 σχόλια:

  1. Καταρχάς σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για την όμορφη αφιέρωση! <3 και συνεχίζω...

    " Δεν ξέρω ακριβώς τι είναι Χριστούγεννα .Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν είναι μια κούπα ζεστή σοκολάτα μπροστά στο αναμμένο τζάκι την ώρα μάλιστα που οι πρώτες νιφάδες του χιονιού αρχίζουν δειλά δειλά να πέφτουν και να μετατρέπουν σε ένα λευκό τοπίο το μπαλκόνι σου …." Αυτά μάλλον είναι τα ιδανικά Χριστούγεννα για μένα. Αυτά και τα Χριστούγεννα που πέρασαν. Συγκεκριμένα εκείνα που ζουσα στην ηλικία του δημοτικού. Δεν ξέρω αν θα ζήσω καλύτερα αλλά προς το παρον είναι τα καλύτερα. Δυστυχώς δεν μπορώ να έχω τα παλλιά όμορφα Χριστούγεννα γιατί πολλά έχουν αλλάξει. Δεν πειράζει όμως. Πάντα ελπίζω σε κάτι καλύτερο. Ίσως μερικές φορές απογοητεύομαι και χάνω αυτή την ελπίδα αλλά σε κάθε αλλαγή του χρόνου ελπίζω σε κάτι καλύτερο. Το χρειάζομαι. Περσυ με την αλλαγή για 2011 πάλι ήλπιζα σε κάτι καλύτερο αν κ βγήκε μια από τις χειρότερες χρονιές. Γιαυτό και φέτος ( αν δν καταστραφεί ο κόσμος) πιστεύω ότι θα όλα θα καλυτερεψουν. Έστω κ λίγο. Βέβαια θα μου πεις Κατευθυνση και καλη ψυχολογία ποτέ δεν πήγαιναν μαζί αλλά οκ... :P

    Κι όμως ξέρεις τι? Παντού χωράνε και ρομαντισμοί και χαζές αισιόδοξες σκέψεις και η μαγεία των Χριστουγέννων και όλα! Αν απλά ηρεμήσεις και τα αφήσεις να έρθουν. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή διαφορετική από τις άλλες ( τουλάχιστον για εμένα). Έχει μια μαγεία και μπορείς αν το προσπαθήσεις να την ζήσεις.

    " και είναι ένα αίσθημα πολύ ωραίο το οποίο αν το διαχειριστείς σωστά μόνο κέρδη μπορείς να αποκομίσεις …" Αυτό ακριβώς προσπαθώ να πω τόση ώρα. Δες τα Χριστούγεννα ως ευκαιρία ξεκούρασης , χαλάρωσης ( ξέρω.. όσο μπορείς με την εργασία). Ψυχολογικής και σωματικής.

    Εγώ περσυ μιλούσα θυμάμαι μια νύχτα στο τηλέφωνο και ξαφνικά είδα απ'εξω να πέφτουν τα πρώτα χιόνια! Δεν ξέρεις πόσο όμορφα ένιωσα! Όλο το βράδυ κοιτούσα το χίονι κ ακόμα κ όταν έκλεισα το τηλ. είχα βάλει ραδιόφωνο και χάζευα έξω. Αυτή ας πουμε για εμένα ήταν μια όμορφη στιγμή Χριστουγέννων. Και όταν στολίζουμε το δέντρο , όταν στολίζω το δωματιο μου! Όλα αυτά μεταφέρουν μια μαγεία δεν νομίζεις?

    Και πάλι σε ευχαριστώ :) Καλή συνέχεια!

    * Εγω συνήθως μελαγχολώ με το τέλος των Χριστουγέννων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sleepless :Νομίζω πως τελικά είναι μια απόφαση του αν θα περάσεις καλά ή όχι τα Χριστούγεννα …ανάλογα του τι βιώνεις την κάθε στιγμή … μπορεί όπως είπα ένας συγκερασμός θετικών στοιχείων να συνθέσουν ένα πολύ ωραίο χριστουγεννιάτικο σκηνικό και να χαθείς μέσα σε αυτό ….. μπορεί επίσης να έχεις κάνει το πλάνο των γιορτών και να μη συμβεί τίποτα οπότε πάλι απογοητεύεσαι …. Είναι λίγο μελαγχολική γιορτή αυτό είναι το μόνο σίγουρο …. Μου αρέσουν όλες οι εικόνες που μου μετέφερες …κάτι τέτοιο έχω και εγώ στο μυαλό μου …και ίσως πρέπει να επιδιώξω κάτι τέτοιο ….προς το παρόν πρέπει να ξεκουραστώ στο βαθμό που γίνεται βέβαια …. Κατεύθυνση και Λυσία με Ισοκράτη κουράγιο τι τραβάς και εσύ πραγματικά είναι πολύ δύσκολο …..στέλνω θετική σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι αυτό ακριβως είναι. Μια απόφαση. Να το επιδιώξεις! Και δεν θα βγεις χαμένος! :) Η ξεκούραση πρέπει να είναι οπωσδήποτε μέρος του σχεδίου! Μη σου πω το σημαντικότερο! Για μένα πάντως έτσι θα γίνει.

    Να σαι καλα! Ευχαριστώ πολύ! Ανταποδίδω με χαμόγελο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xριστούγεννα λοιπόν..
    Κάποτε ομολογώ πως δεν μου περνούσαν απαρατήρητα.
    Πάντα τα περίμενα και ανυπομονούσα αλλά από ένα σημείο και μετά άλλαξαν όλα..Και λόγω καταστάσεων και λόγω ηλικίας.Πλέον μου είναι αδιάφορα,δε με απασχολεί καθόλου εάν έρθουν ή όχι.Φέτος ειδικά,μίσησα τις χρυσόσκονες,τις γιρλάντες,τα φωτάκια και τα πάντα.Και φυσικά μιλάω για το εμπορευματοποιημένο μέρος της γιορτής.
    Το μόνο που με κάνει να νιώθω καλά,είναι να βλέπω τους άλλους να αλλάζουν,να επηρεάζονται με αυτό που λέμε μαγεία ή κατ΄άλλους πνεύμα των Χριστουγέννων.
    Καλή επιτυχία με τις εργασίες!!
    καλό απόγευμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sleepless : θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου άυριο απεργία λέω απλά να κοιμηθώ χαχααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ziggymars : συμφωνώ απόλυτα και εγώ σιχαίνομαι την όλη εμπορευματοποίηση αλλά αφού δεν έχω εναλλακτική απλά την δέχομαι .... ευχαριστώ για τη θετική σκέψη να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ακριβως..χριστουγεννα ειναι αυτο που νιωθουμε μεσα μας..αυτη την ζεστασια που επιβαλλετε να μεταδιδουμε στους αλλους!
    καλο βραδυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ήλι : αυτό πιστεύω και εγώ ...σε ευχαριστώ πολύ να έχεις ένα όμορφο βράδυ ¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λατρεύω αυτή τη γλυκιά μελαγχολία των Χριστουγέννων, έχει κάτι το μαγικό!! και λατρεύω το χιόνι και τη φωτισμένη πόλη και το φωτισμένο λιμάνι και τις πρωινές εξορμήσεις με παρέα και τις ατέλειωτες συζητήσεις... γενικά, αγαπάω τα Χριστούγεννα! :)

    * το 2011 ήταν και για μένα η χειρότερη χρονιά επισήμως! ελπίζω το '12 να είναι καλύτερο για όλους μας!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγανακτισμένη Έφηβη : και για μένα δεν ήταν από τις καλύτερες ελπίζω σε ένα καλύτερο 2012 .. πάντως ωραίο αυτό το συναίσθημα ... ¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια - Σχολιανά ;)